En aromalı çiçek ballarından olan kestane balı, Türkiye’de yetişen nadir ve özel ballardan biridir. Haziran ayında kestane ağacının çiçeklerini açması ile arılar kestane çiçeklerinden topladıkları özlerle kestane balı üretmeye başlar. Ülkemizde çoğunlukla Karadeniz, Ege, Marmara ve Akdeniz bölgelerinde kestane ormanlarının yoğun olduğu yerlerde rastlanır.
Yazın ilk aylarında çiçeklenmeye başlayan kestane ağaçları işçi arılar için lezzetli birer besin kaynağıdır. Bal arıları, topladıkları polen, nektar ve salgı maddeleri ile kendilerini beslerken, aynı zamanda tozlaşmayı da sağlarlar. Kestane balı, diğer bal çeşitlerinden farklı fiziksel özelliklere sahiptir ve gözle ayırt edilebilecek özelliktedir. Kısaca diğer doğal çiçek ballarına oranla daha koyu kıvamlı ve buruk bir lezzete sahiptir. Farklı bir aroması vardır ve yenildiğinde kestane tadı yoğun bir şekilde hissedilir. Kestane balının rengi koyu kahverengi olup, yoğun kıvamlıdır. Kestane balı halk arasında acı bal veya deli bal olarak da tanınmaktadır.
Doğal balın içerisinde prolin enzimi bulunması en önemli kriterlerden biridir. Kestane balı da içerisinde bu enzimi ve diğer bütün bileşenleri barındırmaktadır. Polen içeriği, mineral ve tanen bakımından zengindir, kristalleşmeye direnen yüksek oranda fruktoz içerir. Fruktoz ise iyi bir enerji kaynağıdır. Bu nedenle bir kaşık kestane balı, yorgunluğu anında gidermeye yardımcı olur. Doğal bir antiseptiktir bağışıklık sistemini güçlendirir,kısırlık ve idrar kesesi enfeksiyonları için önerilir, grip ve diş ağrısında etkilidir. Doğru biçimde tüketilen hakiki kestane balı, pek çok derde deva nitelikte bir besin maddesidir.
B vitamini, C vitamini, mineraller ve demir açısından zengin olan kestane balı, bağışıklık sistemini güçlendiriyor, bu sayede vücudun hastalıklara karşı direncini artırıyor. Özellikle kış hastalıkları diyebileceğimiz grip, nezle, soğuk algınlığı gibi sorunlara hızlıca çözüm oluyor. Bitmek bilmeyen öksürüğün kesilmesini sağlıyor, balgam söktürücü bir etki gösteriyor. Güçlü antioksidan özellikleri bulunduğundan vücuttan mikropların uzaklaşmasını sağlıyor, vücudu temizliyor. Bu özelliği sayesinde sadece boğaz enfeksiyonlarına değil aynı zamanda idrar yolu enfeksiyonlarına ve birçok kanser türüne karşı da vücudu koruyucu etkiler oluşturduğu biliniyor. Var olan hastalıklı hücrelerin büyüyüp yayılmasını önlerken yenilerinin oluşumunu ise elinden geldiğince engelliyor.
Zengin içeriği sayesinde kasların güçlenmesinde oldukça etkilidir. Kan dolaşımını hızlandırarak soğuk günlerde içimizin ısınmasını sağlıyor. Bu özelliğiyle de vücudumuza enerji veriyor.
Kestane balı ılık suda eritilerek tüketildiğinde bağırsakların düzenli ve dengeli çalışmasını destekler. Sindirim sistemini olumlu olarak etkilediğinden hazmı kolaylaştırır. Buna bağlı olarak, mide ağrısı ve krampları yok eder. Bağırsakların da fonksiyonlarını sağlıklı bir şekilde yerine getirmesine destek olan kestane balının gaz problemlerine karşı da etkili olduğu söyleniyor.
Antioksidan içeriği sayesinde hücre yenilenmesini destekler. Düzenli ve ölçülü olarak tüketildiğinde cildin temizlenmesini, siyah noktaların ve sivilcelerin yok olmasını sağlıyor. Bu nedenle tüketilmesi cilt güzelliğinizi olumlu etkiler. Tıbbi yanık tedavisi bittikten sonra kişide kalan yara bölgelerine kestane balıyla yapılan karışım düzenli olarak sürülürse iz kalmaz. Bu özellikle Karadeniz bölgesinde sık sık rastlanılan bir yöntemdir.
Antiseptik özellikler gösteren kestane balı, bu özelliği sayesinde ağız içinde oluşan aft gibi yaraların iyileşme sürecini de hızlandırıyor.
Kan şekerini düzenleyici etkiler gösterdiğinden ölçülü olarak tüketildiğinde diyetlere destek veren bir malzeme olduğu biliniyor.
Kestane balının antioksidan ve antiseptik özelliklere sahip oluşu onun bilinçsizce çok tüketilebileceği anlamına gelmemelidir. Kestane balı, hem çok yoğun hemde çok etkili bir bal olduğundan mutlaka ölçülü şekilde tüketilmelidir. Her gün tüketmek isterseniz günde 1 yemek kaşığını geçmemelisiniz. Kestane balını diğer bal çeşitleri gibi doğrudan tüketebileceğiniz gibi, az miktarda tatlıların üzerine veya içeceklerinizin içine ilave ederek kullanabilirsiniz. Ancak burada dikkat etmeniz gereken bir diğer konu ise; balınızı sıcak ürünlerin üzerine değil, ılıdıktan sonra ilave etmeye özen gösterin.
Kestane balının fiyatı, yukarıda bahsettiğimiz özellikleri karşılaması, üretimin kalite kontrol aşamalarından geçmiş, organik üretim ilkelerini sağlamış olmasına göre değişmektedir. Tüm bu özellikleri içerisinde bulunduran bal doğal bal olarak nitelendirilir. Organik tarım sertifikası almış ve analiz raporlarını görebildiğimiz balı güvenle tercih edebiliriz.
Siparişlerinizi kargo için ürettirdiğimiz dayanıklı ve özenli paketlerimizle dökülmeden, kırılmadan kapınıza kadar ulaştırıyoruz. Ürünlerimiz kargoda zarar görürse üzülmeyin, hemen yenisini gönderiyoruz.
Türkiye’de yetişen nadir ve özel ballardan biridir. Ülkemizde çoğunlukla Karadeniz, Ege, Marmara ve Akdeniz bölgelerinde, kestane ormanlarının yoğun olduğu yerlerde rastlanır.
Polen içeriği, mineral ve tanen bakımından zengindir, kristalleşmeye direnen yüksek oranda fruktoz içerir.Doğru biçimde tüketilen hakiki kestane balı, pek çok derde deva nitelikte bir besin maddesidir.
Bu site Dayneks E-Ticaret Tarafından Hazırlanmıştır.